Onderhoud Leekerbos

Door bewoners van de Hoornse wijk Risdam-Noord wordt gewerkt aan de aanleg van het Leekerbos, een parkachtig bos dat een mooie buffer vormt tussen de woningen van de Stijgbeugel en de A7. De gemeente Hoorn, die de grond in bezit heeft is akkoord gegaan met de plannen. Maar dan moeten bewoners wel zelf het beheer op zich nemen. Wilt u helpen met het onderhouden van paden, snoeien, maaien en andere klussen in het park. Meld u dan aan bij Mart van der Engh (telefoon ) of Anton Greefkes (telefoon 240636), of stuur een e-mail met uw naam en contactgegevens naar [e-mailadres]. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze groene aanwinst voor de wijk floreert en kan blijven!

Het Leekerbos
Het Leekerbos is het initiatief van bewoners aan de Stijgbeugel. De bewoners liepen al een tijd rond om de voormalige boomgaard in te richten als natuurlijk wandelpark.Een plan werd gemaakt en wisten zij de gemeente Hoorn daarmee te overtuigen. Al snel een eerste strook met wilgen- en populierentakken aangeplant en het jaar daarop een tweede strook. Vanwege de hete droge zomer rukte buurgenoten twee maal per week uit om de takken water te geven, maar het resultaat was er naar. De geplante takken zijn inmiddels al echte bomen geworden. Op haar beurt scheidde de gemeente de aanwezige schapenweide af met een hek.

Een park in beheer door bewoners
De gemeente, die inmiddels ook heeft bijgedragen aan het park met de plaatsing van hekken rondom de schapenweide, heeft een belangrijke voorwaarde gesteld aan haar steun. De bewoners moeten het bos zelf onderhouden. Mocht na tien jaar blijken dat dit nog steeds het geval is, dan is beloofd dat dit een permanente status krijgt als stadspark!

De toon is weliswaar gezet, maar de meeste vrijwilligers zijn nu op leeftijd en beperkt in omvang. Daarom zijn we naarstig op zoek naar extra handen, mensen die eens in de zoveel tijd willen meehelpen op werkdagen en ad hoc klussen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten

Een kans om te leren
In de groep is veel kennis aanwezig: over het snoeien van bomen en struiken, over plantensoorten, insecten en ander natuurschoon. Meedoen is tegelijkertijd ook leren! En mocht je er nog niet zijn geweest: het park is al open en te bezoeken.